Food Heroes i Światowy Dzień Jabłka

Food Heroes i Światowy Dzień Jabłka w klasach I

Dlaczego warto jeść jabłka? Gdzie rosną jabłka? Jak powstaje jabłko? Jakie potrawy można przyrządzić z jabłka? Na te wszystkie pytania odpowiedzi znają pierwszoklasiści, mogą również zdradzić przepis na pyszne ciasteczka.

27 września uczniowie klas pierwszych świętowali Światowy Dzień Jabłka – jednego z najpopularniejszych owoców na świecie. Celem zajęć i wspólnej zabawy była integracja dzieci oraz zachęcanie do spożywania owoców, a w szczególności jabłek. Zajęcia miały charakter warsztatów, podczas których uczniowie poznali zalety tego owocu, a jest ich wiele: witaminy, minerały, a do tego jeszcze ten wspaniały smak.

Warsztaty rozpoczęły się lekcją edukacyjną z przedstawicielami Banku Żywności w Olsztynie pod hasłem Food Heroes dotyczącą odżywiania i zrównoważonego rozwoju. Uczniowie poznali oznaczenia na produktach, podział produktów żywnościowych, walory zdrowotne produktów, a przede wszystkim istotę oszczędzania jedzenia i zalety planowania zakupów.

Podczas zajęć uczniowie wielozmysłowo poznawali jabłko, tworzyli skojarzenia, ważyli jabłka używając wag kuchennych, porównywali wielkości, wzięli udział w quizie wiedzy o jabłkach, poszerzali wiadomości o potrawach i przetworach z jabłek, oglądali film edukacyjny o polskich sadach, a także poszerzali wiedzę przyrodniczą o tym, jak wygląda proces powstawania jabłka.

Powyższe działania zwieńczyło samodzielne wykonanie pysznych kruchych ciasteczek z jabłkami. Uczniowie brali udział w procesie wyrabiania ciasta dwoma sposobami: ręcznie oraz za pomocą robota kuchennego. Krok po kroku wykonywali kolejne czynności. Ciastka wylądowały w piekarniku, a zapach zdaniem dzieci był „nieziemski”. Smak dorównał zapachowi – ciasteczka były przepyszne.

Fotorelacja z wydarzenia dostępna w szkolnej galerii.

Katarzyna Popławska
Aleksandra Klisz-Przerwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*