Budowanie dobrych relacji w smacznych okolicznościach

  • Zadanie certyfikacyjne – grudzień 2021 r.
  • Temat przewodni: Budowanie dobrych relacji w smacznych okolicznościach #nietylkoodświęta

Magię Świąt poczuliśmy w naszej szkole organizując warsztaty kulinarne. Był to czas na integrację uczniów i uczennic podczas wspólnego przygotowywania i spożywania potraw. W czasie warsztatów rozmawialiśmy też o wpływie zdrowego odżywiania na nasze samopoczucie, o przygotowaniach do świąt, zwyczajach świątecznych w domach uczniów i uczennic oraz o pomaganiu innym. Dużą uwagę zwracaliśmy także na bezpieczeństwo, higienę przygotowywania potraw, kulturę spożywania i zasady zachowania przy stole.

Dzieci z klas I-III, w ramach zajęć świetlicowych, dekorowały pierniczki. Klasa III a przygotowała sałatkę owocową, Klasa III b piekła gofry, które dzieciaki zjadały z owocami i dżemami własnej roboty, a zapach gofrów unosił się po całej szkole. Dzieci nie mogły się doczekać warsztatów, a w czasie ich trwania były pełne energii i zapału do pracy. Był to czas po prostu „na bycie razem”, wspólne rozmowy, śmiechy i wygłupy. Po raz kolejny odeszliśmy od tradycyjnego nauczania. Uczyliśmy się tylko inaczej, bo przez praktyczne działanie i relacje. Dzięki temu zespoły klasowe mogły zbliżyć się do siebie i lepiej poznać. Przygotowanie potraw, krojenie, mieszanie i smarowanie – wszystko to sprawiło, że mali kucharze mieli okazję powąchać, dotknąć i spróbować składników, a także wykazać się kreatywnością przy dekorowaniu i łączeniu ich ze sobą. Uczennice i uczniowie zapewniali, że to co przygotowali na warsztatach, przygotują też w domu dla swoich bliskich i oczywiście padło pytanie „Kiedy znów będą takie zajęcia?

Realizacja zadania była możliwa dzięki zaangażowaniu Pani Renaty Domin, Pani Urszuli Morgiewicz i Pani Joanny Skrzypkowskiej.

Więcej zdjęć z realizacji zadania dostępne jest w szkolnej galerii.

Dorota Szczerba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*