W ramach Tygodnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, podczas zajęć w świetlicy szkolnej, uczniowie pod okiem p. Kamili Strzelec–Sulżyckiej przygotowywali zdrowe napoje. Jedna grupa parzyła herbatę, komponując jej smak poprzez dodawanie: gwiazdek anyżu, pałek cynamonu, pomarańczy, cytryny, miodu lub cukru trzcinowego i rozmarynu. Dzieci miały przy tym dużo zabawy. Były zaskoczone jak pyszna może być herbata i jak łatwo można ją przygotować. Niektórym to przyrządzanie herbaty tak bardzo się spodobało, że przygotowali ją rodzicom, by ogrzać po pracy w tak bardzo listopadowe popołudnie.

Druga grupa uczniów przygotowywała napoje orzeźwiające. To ci, którym zawsze jest gorąco. Dorzucali więc do wody świeżą bazylię, plastry ogórka lub cytryny, dosładzali miodem lub cukrem trzcinowym.

Wszyscy łączyli smaki, dodawali składniki, mieszali, kosztowali i cieszyli się swoimi wytworami, a w sali unosił się przepiękny aromat.

Tydzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w obiektywie aparatu.